Palkkalaskelmalla vain luontoisetua, ei rahapalkkaa

V


Verottajan ohjeen mukaisesti Vuodesta 2020 alkaen luontoisedun voi aina ilmoittaa viimeistään kertymiskuukautta seuraavan kuukauden viidentenä päivänä riippumatta siitä, missä vaiheessa kuukautta rahapalkka on maksettu.

 

Yrittäjä

Mikäli yrittäjältä ei peritä luontoisedun osalta muuta kuin sotu-maksu, voidaan ennakonpidätys nollata riviltä valitsemalla Syöttö –ruutu aktiiviseksi ja lisätä sotu-maksun palkkalaji.

 

Palkansaaja

Jos palkansaajalle ei ole maksettu rahapalkkaa, joka riittäisi työntekijän työeläkevakuutusmaksun ja työttömyysvakuutusmaksun pidättämiseen, työnantaja voi pidättää nämä työntekijän vakuutusmaksut myöhempien palkanmaksujen yhteydessä laissa säädetyissä aikarajoissa.

 

  1. Luo työttömyysvakuuksen ja TyEL-vakuutuksen oikaisuille palkkalajit Vähennykset-otsikon alle esim. 5032 “Tyel oikaisu” ja 5034 ”Työttömuusvak. oikaisu”.
    • Laita Määrä –kenttään arvoksi -1
    • Palkkalajin tiliöinniksi Kredit-puolelle esim. 1751 “Saamiset työntekijöiltä”.
    • Palkkalajin tyypiksi valitaan ”Hinta” ja sitä ei kytketä Työntekijän/työnantajan maksuihin, jotta työnantajan osuudet eivät nollaannu > Näin vakuuttamisen poikkeustilannetta ei näistä siirry Tulorekisteriin, mikäli ko. luontoisetu on sosiaalivakuutusmaksujen alaista tuloa, vaikka maksuja ei sillä hetkellä peritäkään.
  1. Lisää oikaisun palkkalajit Tilastoryhmille, jotta kauden ja vuoden alusta –ansiot palkkalaskelmilla pitävät paikkansa. Siirry Palkkalajit | Tilastoryhmät ja
    • Lisää Eläkevakuutusmaksut –tilastoryhmään Valittuihin palkkalajeihin palkkalaji 5032
    • Lisää Työttömyysvakuutusmaksut –tilastoryhmään Valittuihin palkkalajeihin palkkalaji 5034.
  1. Siirry Palkanlaskenta-sovellukseen ja lisää palkkalaskelmalle haluamasi Luontoisedut (esim. 2401 Puhelinetu), Työttömyysvakuutusmaksu (5020), TyEL-eläkevakuutusmaksu (5029) ja luomasi palkkalajit (5032 ja 5034).
    Luoduilla palkkalajilla oikaistaan työntekijän osuutta maksuista eli luotujen palkkalajien a-hintaan laitetaan sama summa, kuin mikä työttömyysvakuutusmaksusta (5020) ja TyEL-eläkevakuutusmaksusta (5029) on kertynyt.
  2. Ennakonpidätys (6000) valitaan palkkalaskelmalle, mutta kirjataan nollana (syöttö-valinta rivin lopusta valitaan aktiiviseksi).
  3. Työnantajamaksut eli sotu- , ryhmähenki- ja tapaturmavakuutusmaksu (8000, 8001 & 8002) lisätään myös palkkalaskelmalle mukaan, koska työnantajan osuudet pidätetään normaalisti ja tällä estetään ko. vakuutusten poikkeustilanteiden siirtyminen palkkatietoilmoituksella.

 

 

Screenshot_10.jpg


 
  1. Kohtien 1-3 tarkoituksena on siis oikaista negatiivinen nettosumma, joka syntyy palkkalajien 5020 ja 5029 laskennasta.
  2. Kytke luomasi oikaisun palkkalajit vastaaviin Tulorekisterin tilastoryhmiin kuin alkuperäiset TyEL ja työttömyysvakuutuksen palkkalajit on kytketty. 413 (Työntekijän työeläkevakuutusmaksu) ja 414 (Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu). Näin Tulorekisteri-ilmoituksella saadaan nollattua kyseiset maksut, koska niitä ei todellisuudessa ole maksettu.
  3. Kun työntekijälle tulee seuraavan kerran rahapalkkaa, mistä maksut voidaan periä, lisätään oikaisun palkkalajit +1 määrällä (eli negatiivisina) palkkalaskelmille, jolloin ne nousevat Tulorekisteri-ilmoituksille sekä vähentävät velkatilin kirjausta.
  4. Jos työntekijältä ei edellä kuvatussa tilanteessa peritä työntekijän sosiaalivakuutusmaksuja myöhemmän palkanmaksun yhteydessä, työnantajan maksamat työntekijämaksut ilmoitetaan palkkatietoilmoituksella työntekijälle maksettuna muuna luontoisetuna. Lisätietoja löydät Verottajan ohjeesta luku 1.3.  

Herättikö käyttövinkki kysymyksiä tai etkö päässyt sen avulla eteenpäin? Autamme mielellämme! Voit tehdä aloituksen aiheesta Keskustelut-osiossa tai olla yhteydessä sovellustukeemme. 

 

Etkö löydä etsimääsi?

Aloita uusi keskustelu