Aloita uusi aihe
V

Visman edustaja

Visma

Alv-vähennyksen kirjaaminen osittain arvonlisäverovelvollisessa yhtiössä

29-11-2023 3:45 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 30.11.2021, viimeisin päivitys tehty 30.11.2021.

Kuinka saan kirjattua alv-vähennyksen osittain arvonlisäverollisessa yhtiössä?  1. Alv-kirjaustapa brutto

 

Mikäli alv:n kirjaustapa on brutto, on osittain alv-vähennys mahdollista toteuttaa kahdella tapaa: joko alv-määrityksille tai seurantakohteille. Jakoprosentit voivat siis löytyä jommasta kummasta, riippuen kumpaan ne on syötetty. Suositus toki on, että käytetään ainoastaan yhtä tapaa. Jakoprosentin määrittäminen suoraan alv-määrityksiin on yksinkertaisin keino silloin, kun kaikista ostoista vähennetään jakoprosentin mukainen määrä. 
 
Mikäli kaikista ostoista vähennetään aina sama määrä, on yksinkertaisin tapa määritellä jakoprosentti suoraan alv-määritykselle Jakoprosentti-kenttään. Silloin alvittomat kulut kirjataan esim. nelinumeroisille tileille ja alvilliset kulut viisinumeroisille tileille.
 
Mikäli koko arvonlisävero on 100-prosenttisesti vähennyskelpoinen, osa kuluista käyttää jakoprosenttia ja osa ei ole ollenkaan arvonlisäveron alaista kulua. Silloin tehdään seurantakohteille jakoprosentit. Tililuokan voi tehdä yhteistilikartalle (jos yhtiö on kytketty yhteistilikarttaan, määriteltynä pienillä kirjaimille, jotta tulee valittavaksi), jolloin se on käytössä kaikilla yhteistilikarttaan liitetyillä yhtiöillä.

Huom! Sama alv-käsittely tulee olla määriteltynä läpi koko ohjelman, eli jos on esim. bruttokirjaustapa käytössä:

  • Vaatii arvonlisäverossa bruttokäsittelyyn perustuvat alv-määrityksen
  • Mikäli Ostolaskujen kierrätys ja Ostoreskontra ovat käytössä, on Ostoreskontran perustiedoissa oltava alv-käsittelynä brutto
  • Kirjanpidon Tositesyötön perustiedoissa valitaan ruksi kohtaan "Alv-jakoprosentti sk-kohteen takaa bruttolaskennassa"Alla vielä kuvalliset ohjeet alv-jakoprosenttien määrityksiin silloin, kun alv-jakoprosentit otetaan käyttöön seurantakohteen avulla:

 

1) Kirjanpito > ylävalikosta Kirjanpito > Tositesyötön perustiedot: Valitse ruksi kohtaan "Alv jakoprosentit sk-kohteen takaa bruttolaskennassa":​

 

JenniSyrjmki_5-1664442467115.png

 

2) Tilikartta: Tililuokan voi tehdä yhteistilikartalle (jos yhtiö on kytketty yhteistilikarttaan, määriteltynä pienillä kirjaimille, jotta tulee valittavaksi), jolloin se on käytössä kaikilla yhteistilikarttaan liitetyillä yhtiöillä. Huom! Luokka-sarakkeen tieto tulee kirjoittaa pienillä kirjaimilla:

 

JenniSyrjmki_6-1664442548702.png

 

3) Omaan tilikartaan lisätään uusi seurantakohdetaso "ALV-jako" ja jokaiselle eri alv-jakoprosentille lisätään oma rivinsä​:

 

JenniSyrjmki_2-1664441997238.png

 

Tämän jälkeen ostolaskun alv-jako voidaan tehdä kohdistamalla ostolasku oikealle "ALV-jako" seurantakohteelle.

 

2. Alv-kirjaustapa netto 

 

Mikäli alv-kirjaustapa on netto, on Alv-määrityksiin luotava oma alv-määritys, jolle tallennetaan jakoprosentti: esim. jos alv-vähennys on 50%, niin jakoprosenttiksi tallennetaan 50:

 

JenniSyrjmki_4-1664442315864.png

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin